AAFB El Govern acusa l’enginyer que projectà les obres d’ampliació del tren a Manacor
Font original: El Govern acusa l’enginyer que projectà les obres d’ampliació del tren a Manacor

El Govern acusa l’enginyer que projectà les obres d’ampliació del tren a Manacor

Publicat: 6 / oct / 2004  |  Actualitat ferroviària

J.F.M. Palma.

La Conselleria d’Obres Públiques del Govern balear, a través de l’advocat Rafael Perera, ha lliurat a la jutge diversos informes tècnics que expliquen les raons per les quals el passat dia 13 de març el tren, en el seu trajecte d’Inca a Manacor, descarrilà al seu pas per Petra.

En aquest accident, que es produí en esfondrar-se sobre les vies part d’un dels murs laterals de contenció, provocà que tretze passatgers resultàssin lesionats en descarrilar els vagons del tren.

La gravetat d’aquest accident justificà que la titular del Jutjat d’Instrucció número 5 de Manacor obrís diligències prèvies per determinar el responsable de l’accident.

Cap imputat

Fins a la data la jutge no ha imputat cap persona, ja que el cas encara es troba en els seus primers inicis. Tanmateix, el Govern ha fet el primer pas per depurar responsabilitats judicials i acusa a l’enginyer de camins, ports i canals, Rafael del Moral Santamaría que elaborà el projecte i va dirigir les obres d’ampliació de la línia ferroviària, de ser el responsable de l’accident.

El lletrat Rafael Perera, que representa el Govern, sol·licita la imputació formal d’aquest enginyer i per justificar aquesta petició ha aportat al jutjat diversos estudis tècnics que reflecteixen greus errors en el projecte.

Els informes tècnics que estan a disposició de la jutge critiquen que els murs de contenció que es construïren en el tram de Petra fossin verticals, ja que habitualment en aquest tipus d’obres les parets estan inclinades per evitar, precisament, que es puguin erosionar. A la investigació interna que s’ha realitzat a la Conselleria s’ha comprovat que el citat enginyer, que encara no ha estat citat a declarar per la jutge, no solament s’encarregà de fer l’informe tècnic sobre l’ampliació, sinó que també va fer un seguiment del desenvolupament de les obres.

És per aquest motiu pel qual el Govern entén, basant-se en aquests informes, que aquest enginyer col·laborà en què les obres es realitzassin massa de pressa i no s’adoptàssin les mesures de seguretat necessàries.

Tags: