AAFB El Govern i el PSIB reclamen a Foment que financi les noves línies ferroviàries
Font original: El Govern i el PSIB reclamen a Foment que financi les noves línies ferroviàries

El Govern i el PSIB reclamen a Foment que financi les noves línies ferroviàries

Publicat: 14 / jun / 2005  |  Actualitat ferroviària

R. GALLEGO. Palma.
El Govern balear i el PSIB-PSOE han aparcat de manera momentània les disputes polítiques per reclamar conjuntament a l’Estat un paquet d’inversions ferroviàries.

El secretari del principal partit de l’oposició, Francesc Antich, exercirà d’intermediari davant el Ministeri de Foment perquè signi un conveni de col·laboració amb l’Executiu autonòmic a través del qual es financi l’ampliació i la modernització de la xarxa de tren. Tot i que ahir no es quantificaren les inversions necessàries, el Parlament calculà que a les Balears els corresponen 2.000 milions per a obres a la via fèrria, un 2% del Pla d’infraestructures estatal.

La vicepresidenta Rosa Estaràs valorà «de manera molt positiva» un acord que s’hauria de materialitzar en pròximes reunions amb el Govern central. A continuació, detallà els projectes respecte dels quals «hi ha una sintonia total» amb els socialistes i que no inclouen el metro de Palma.

Actuacions

Les actuacions que generen consens són: els nous corredors sa Pobla-Alcúdia, Manacor-Cala Rajada, Manacor-Felanitx-Santanyí i Palma-universitat; el tramvia de la badia de Palma i els de les badies de Pollença i Alcúdia i la duplicació de les vies Inca-Son Bordils.

Respecte de la darrera reunió que mantingueren Matas i Antich, la principal novetat del pacte aconseguit ahir és que també es demanarà a Foment que pagui el soterrament de les vies del tren d’Inca.

Així mateix, el futur conveni hauria de preveure l’electrificació progressiva de les línies ja existents, l’automatització de les vies i la millora de les mesures de seguretat.

D’altra banda, Antich es comprometé a actuar d’intermediari per desbloquejar abans de l’estiu les negociacions entre Madrid i el Consolat, a fi de millorar la declaració del servei públic per als vols interinsulars.

Tags: