AAFB El PSM insta a protegir el pont del tren per evitar una «nova agressió»
Font original: Diari Balears digital

El PSM insta a protegir el pont del tren per evitar una «nova agressió»

Publicat: 31 / oct / 2005  |  Actualitat ferroviària

Demanarà al Consell que declari BIC l’obra de Gaspar Bennàzar

JOAN C. PALOS. Palma.

El PSM instà ahir el Consell de Mallorca a protegir el pont del tren per tal d’«evitar una nova agressió contra el patrimoni històric de Palma». Els nacionalistes demanen que l’obra de l’arquitecte palmesà Gaspar Bennàzar sigui declarada Bé d’Interès Cultural (BIC) amb grau màxim de protecció.

La regidora del PSM, Maria Costa, i els consellers nacionalistes, Antoni Alorda i Bàrbara Bujosa, donaren a conèixer la seva proposta als peus d’aquesta infraestructura emblemàtica que Govern i Ajuntament volen moure de lloc, atemptant així contra la legalitat urbanística. Actualment, el pont apareix en eCatàleg de protecció d’edificis d’interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma amb la categoria de protecció estructural B, fet que només permet obres de consolidació, conservació, rehabilitació i restauració.

Antoni Alorda explicà que el pont del tren «és una exemple més dels elements patrimonials de Palma i d’arreu de Mallorca que es veuen amenaçats per les obres públiques. Per citar-ne només un parell a tall d’exemple, trobam els molins del Pla de Sant Jordi per les obres d’ampliació de la carretera de Manacor, les restes arqueològiques de l’aparcament d’Antoni Maura o la Síquia de la Vila per les obres del desdoblament de la carretera de Valldemossa fins al Campus de la Universitat».

Els nacionalistes qualificaren ahir de «deplorable» l’exemple que donen les diferents institucions (Govern, Consell i Ajuntament) en aquest sentit. «En lloc de ser un exemple per a la ciutadania respecte del compliment de la legislació vigent quant a la protecció i promoció del patrimoni, fan tot el contrari», manifestà la regidora, Maria Costa. El PSM reiterà ahir el seu suport a les reivindicacions i denúncies formulades per la plataforma pel parc de les Vies.

El projecte de soterrament de les vies del tren d’Inca preveu el trasllat del pont, a més d’eixemplar l’ull del pont fins a 22,20 metres i incrementar-ne dos metres i mig l’alçada. Atesa la catalogació de l’obra en el Pla General de Palma, les actuacions previstes poden ser del tot il·legals.

Per avui, la plataforma veïnal ha organitzat una jornada fotogràfica d’homenatge al pont de Gaspar Bennàzar. La concentració serà a partir de les onze al carrer Eusebi Estada. A més, han enviat una carta de protesta a la batlessa, Catalina Cirer.

Tags: