AAFB El Tren ha d’arribar al centre
Font original: El Tren ha d’arribar al centre

El Tren ha d’arribar al centre

Publicat: 21 / nov / 2004  |  Actualitat ferroviària

J.TORRES. Palma.

Prop de 500 persones -700 segons l’organització- es manifestaren ahir pels carrers de Palma en una marxa festiva per reclamar que el tren arribi fins a la plaça d’Espanya durant els dos anys que duraran les obres del soterrament de les vies. La reivindicació, convocada per la «Plataforma en defensa del tren fins al Centre», també va servir per demanar que el carrer Jacint Verdaguer sigui convertit en passeig.

Amb crits de «Tren, tren, tren; que no aturin el tren» i «A Son Fuster, que s’aturi na Cabrer», els manifestants feren evident la seva oposició al projecte de la Conselleria d’Obres Públiques, que pretén, durant els dos anys d’obres, aturar el servei de tren a Son Fuster i enllaçar aquesta estació amb el centre a través d’autocars. Segons la Plataforma, la mesura allargaria el temps dels trajectes més de vint minuts i acabaria desincentivant l’ús d’aquest mitjà de transport públic.

La «Marxa pel Tren» estava encapçalada per una pancarta en la qual es podia llegir «Tren sí». Darrere d’aquesta es va poder veure representants polítics de tots els partits d’esquerres -PSOE, PSM, Esquerra Unida, Els Verds i ERC- i d’entitats cívils, com el GOB o la Plataforma convocant. Amb la resta de manifestants, recorregueren a peu durant aproximadament una hora la distància que separa l’estació de Son Fuster de l’estació de Palma, on el portaveu de la Plataforma, Guillem Ramis, va llegir un manifest que criticava la política de Cort i del Govern.
Ramis va denunciar que el projecte de soterrament implicarà «desmantellar» el parc de les Estacions i «arrasar» els més de 700 arbres que té per «fer-hi aparcaments» o «un centre comercial». També va rebutjar que el carrer Jacint Verdaguer es converteixi en un accés a Palma de quatre carrils, per on passaran almenys «25.000 cotxes» diaris.

El portaveu va considerar sobredimensionat el projecte, que preveu 10 vies de tren subterrànies; va retreure a Cort i al Govern que «no s’hagin preocupat per informar els veïns, entitats» i no hagin consensuat l’actuació amb partits i institucions; i va rebutjar el model de «dur més cotxes al centre de la ciutat» enlloc de «donar prioritat al transport públic i als vianants. Abans d’aixecar un fort aplaudiment entre els assistents, Ramis va acabar el seu manifest demanat «respecte» pels veïns, els ciutadans i els usuaris del tren, i per a les zones verdes de Ciutat.

Entre els manifestants es va poder veure els representants del GOB, Macià Blàzquez i Miquel Àngel March, els responsables polítics del PSM, Biel Vicens; d’Esquerra Unida, Miquel Rosselló; i d’Els Verds, Miquel Àngel Llauger. També hi acudiren diputats i consellers insulars del PSOE, PSM i EU-EV, els portaveus municipals d’EU-EV, Eberhard Grosske, i del PSM, Pere Muñoz, i regidors del PSOE com Santi Morey. Tot i que en menor quantitat, també hi participaren regidors de la Part Forana per on passa el tren i la batlessa de Santa Maria, Rosa Vich (PSM).

Tags: