JPEG - 11.9 kB
Font original: Diari de Balears digital

El tren inaugura un centre de control via satèl·lit que multiplica la seguretat

Publicat: 31 / oct / 2005  |  Actualitat ferroviària

Utilitza tecnologia puntera sense afectar la imatge clàssica que manté la companyia
LL. GARCIA. Sóller.
Fa uns mesos el tren de Sóller va patir el primer xoc frontal dels seus quasi 100 anys d’història, afortunadament sense conseqüències molt greus gràcies a la baixa velocitat dels combois implicats. Avui, un accident d’aquestes característiques seria ja «impossible» amb la tecnologia puntera que la companyia fa servir al nou centre de control que ahir es va presentar oficialment i que el converteix, sense perdre la seva imatge de tren clàssic, «en un dels més segurs de l’estat», segons assegurà el director de l’empresa, Miquel Socias.

El sistema ha estat posat a punt per companyies mallorquines -Mediterrània Balear Services i Nord Comunicacions- utilitzant tecnologia d’última generació adaptada a les característiques del tren de Sóller.

El centre de control disposa d’un dispositiu de posicionament via satèl·lit (GPS), comunicacions, control remot i imatges en temps real (videoconferència) que permet en tot moment tenir un control màxim sobre els trens que circulen, l’estat dels punts conflictius, estacions, encreuaments, etc. Segons explicaren Miquel Socias i els responsables de les empreses que han intervingut en el muntatge «les especials característiques del tren de Sóller han permès posar en marxa amb un pressupost relativament baix -fins ara al voltant dels 200.000 euros d’inversió- un sistema altament efectiu que inclourà quan estiguin finalitzades totes les fases dispositius intel·ligents que, per exemple, aturaran automàticament els trens davant determinades situacions de risc o de fallida humana».

Segons els tècnics, «quan el sistema funcioni de forma integrada, un accident entre els combois hauria d’anar precedit de tres fallides consecutives: conductor, operador i sistema que està dissenyat per detectar l’apropament entre dos automotors i detenir-los automàticament».

La millora està inclosa dins les que la companyia ferroviària s’ha compromès a dur endavant arran de la prolongació de la concessió per part del Govern balear, que afectarà tant infraestructures com material mòbil.

Tags: