AAFB Preocupació als comerços de plaça Espanya per la suspensió del tren
Font original: Preocupació als comerços de plaça Espanya per la suspensió del tren

Preocupació als comerços de plaça Espanya per la suspensió del tren

Publicat: 24 / oct / 2004  |  Actualitat ferroviària

LL. LORENZO. Palma.
Els comerciants i els empresaris que tenen negocis al voltant de l’estació a la plaça d’Espanya estan preocupats pels efectes del macroprojecte per soterrar la terminal i el tren que executaran a partir de gener l’Ajuntament i el Govern. De fet, segons ha pogut constatar Diari de Balears, tots temen que els dos anys d’obres i la suspensió del servei de tren els farà perdre clients.

L’encarregat de la cafeteria de l’hotel Terminus, Ángel García, assegura resignat que «teòricament nosaltres serem els més afectats per les tasques, ja que tenim l’hotel i les obres causaran molt de renou i molèsties als clients». A més, també ens confirma que «hi ha gent que espera el tren i s’atura a la nostra cafeteria» i té por que a partir del moment que el servei ferroviari no arribi a la plaça d’Espanya aquest històric establiment perdi part de la seva clientela.

En una situació semblant es troba la cafeteria S’Estació, oberta de de fa dos anys. Es tracta d’una concessió de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM). A pesar que els seus propietaris paguin per disposar d’un negoci dins una estació i que durant dos anys deixarà d’existir, des d’SFM ningú no els ha informat si se’ls compensarà o si deixaran de pagar pel permís. Així ho assegura Ponç Cloquell.

Cloquell assegura que desconeix quina serà la repercussió. Ara bé, el gerent de la cafeteria, Rafel Pons, afegeix que les conseqüències de la suspensió del servei de tren i el renou de les obres «no seran petites». Pons afirma que «el nostre negoci és la cantina de l’estació i no serà fàcil que no se’n ressenti».

Una altra activitat que probablement es veurà molt afectada per les obres és la venda de diaris. Dori García és l’encarregada del quiosc que és a mà dreta sortint de l’estació. García assegura que «molta gent que va cap al tren o en ve ens compra diaris o una altra classe de premsa i quan tallin el servei ja no passaran per aquí». «És clar que ho notaré, però què hem de fer?», respon resignada. A més, no està convençuda que les obres durin dos anys i creu que es poden allargar, agreujant les conseqüències sobre el seu negoci.

Jaume Oliver és un altre venedor. Despatxa diaris al semàfor del carrer d’Eusebi Estada des de fa onze anys. L’estació té una sortida lateral per aquesta via i Oliver assegura que «són bastants els usuaris que en baixar del tren em compren el diari». Ara bé, per sort per a ell el semàfor, que és la seva principal font d’ingressos, és manté. Així i tot, està ben convençut que notarà la suspensió del servei ferroviari fins a la plaça d’Espanya.

Per acabar, les obres poden fer minvar el negoci d’un petit establiment que l’organització de cecs de l’Estat, l’Once, té a l’espai esmentat. Julia Domínguez n’és la venedora habitual. Encarregada d’aquesta paradeta de devora l’estació, reconeix que «alguns usuaris del tren em compren bitllets». En tot cas, comenta que els darrers anys ja ha perdut bastants d’aquests clients. La venedora diposita tota la seva esperança «en la gent que travessa la plaça d’Espanya d’una banda a l’altra. Des que es venen bitllets als pobles ja no és igual. Si fos just pels usuaris del tren, no podria viure».

Tags: