AAFB Blanco i Antich segellen una inversió de 37,5 milions d’euros
Font original: IB3

Blanco i Antich segellen una inversió de 37,5 milions d’euros

Publicat: 30 / dic / 2010  |  Actualitat ferroviària

El Ministeri de Foment i el Govern han subscrit aquest dimecres un conveni de col·laboració per destinar 37,5 milions d’euros a actuacions de millora de la xarxa ferroviària de Mallorca, el Port de Ciutadella i el drenatge de les autopistes d’Eivissa.

L’acord ha estat subscrit a Madrid pel president del Govern, Francesc Antich, i el ministre de Foment, José Blanco, en el marc del compliment del que es disposa en la disposició transitòria novena de l’Estatut d’Autonomia de les Balears.

Concretament, el conveni firmat aquest dimecres destina 23 milions d’euros per al tren de Mallorca – que comprèn actuacions com l’electrificació de la xarxa –, 14 milions d’euros per a la modernització del Port de Ciutadella i mig milió d’euros per al drenatge de les autopistes d’Eivissa.

Això suposa el 43% del total dels 87,5 milions que desplegarà el ministeri fins al 2011, i per això l’any que ve s’haurà d’autoritzar una addenda a l’actual conveni per transferir a les Balears els 50 milions d’euros restants.

Amb això, la inversió de Foment entre el 2010 i el 2011 per a la xarxa ferroviària de Mallorca arribarà als 55 milions d’euros mentre que 30 més es dedicaran al Port de Ciutadella i els restants 2,5 milions es dedicaran al drenatge de les carreteres eivissenques.

ANTICH CELEBRA “LA SENSIBILITAT” DE FOMENT AMB LES ILLES

En una compareixença conjunta, Antich es va mostrar satisfet per la “disponibilitat” i “sensibilitat” del Ministeri amb les Balears a l’autoritzar inversions que milloren els serveis dels ciutadans i “potenciar” el sector turístic amb actuacions en infraestructures, com en el cas del port menorquí.

Així mateix, ha destacat que en les últimes dates les Balears han aconseguit segellar inversions estatals per valor de 100 milions d’euros — 54 milions en matèria turística, 7,5 milions al camp de la innovació i els actuals 37,5 milions d’euros en infraestructures –, una quantitat “important” atenent l’actual context de crisi.

Per un altre costat, el president del Govern també ha exalçat el compromís econòmic de l’actual Govern central amb l’arxipèlag, que ha permès passar d’una mitjana de 196 milions d’euros de mitjana anual als 400 milions que es dediquen actualment a les illes.

Mentrestant, el ministre de Foment ha assegurat que el present conveni suposa “un pas més” en el compliment dels compromisos d’inversió adquirits amb els ciutadans i les institucions de les Balears, d’acord al que estipula l’Estatut d’Autonomia de la comunitat.

A més, Blanco ha subratllat que el present conveni és un exemple de col·laboració entre administracions perquè recull les propostes en matèria d’inversió plantejades per les illes. “Només des de l’acord i la cooperació podem maximitzar eficaçment l’ús dels recursos”, ha postil·lat.

El ministre de Foment ha assegurat també que les accions del seu departament treballa per “afavorir i facilitar” les comunicacions de l’arxipèlag, tant les externes com les internes, i que reflex d’això és l’aprovació que farà demà el Consell de Ministres per rubricar una addenda al conveni de ferrocarril amb les Balears del 2008.

Amb aquesta addenda, el ministre ha emfatitzat que la voluntat, amb tots aquests elements, la voluntat de col·laboració del Govern amb les Balears és “clara i decidida”.

Tags:  IB3