AAFB El Govern demana que s’ampliï l’execució del conveni ferroviari
Font original: IB3

El Govern demana que s’ampliï l’execució del conveni ferroviari

Publicat: 24 / nov / 2011  |  Actualitat ferroviària

El Govern balear ha demanat al Ministeri de Foment que ampliï a quatre anys l’execució del conveni ferroviari firmat el 2008 i que expira aquest any, i que transfereixi els 165 milions d’euros corresponents a les obres ja licitades.

Segons informa la Direcció General de Transports de l’Executiu autonòmic en un comunicat, avui s’ha celebrat a Madrid una reunió entre representants dels dos governs durant la qual s’ha registrat la petició del Govern de firmar una nova addenda al conveni per incloure aquests dos aspectes.

El Govern també ha reclamat la firma d’una altra addenda per fer efectiu l’acord aconseguit el 29 de desembre del 2009, pel qual implicades es transferien 30 milions d’euros dels 35 previstos per a l’execució del tramvia de la badia de Palma al finançament d’inversions en matèria ferroviària.

En la reunió, la Comissió Mixta de Programació, Seguiment i Control del conveni ferroviari firmat el 2008 entre el Govern central i el Govern balear s’ha declarat “no competent” davant les reclamacions presentades avui pels representants de l’Executiu autonòmic.

Per això, la Comissió ha derivat la negociació d’aquest conveni a una taula bilateral entre el Govern i el Ministeri d’Hisenda, que s’haurà de sol·licitar a través del Ministeri de Política Territorial.

Des de la Comissió Mixta s’ha convidat el Govern a reprogramar el conveni firmat el 2008, qualificat en el moment de la firma com a “històric”, i a adaptar-lo a la situació dels comptes de l’Estat.

El Govern autonòmic ha estat representat en aquesta reunió pel director general de Transports, Juan Salvador; el director general de Pressupostos y Financiación, Antonio Costa; el gerent de SFM, José Ramón Orta, i la secretària general de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Concepción Sartorio.

Com a representant de Foment a la Comissió ha assistit el director general d’Infraestructures Ferroviàries, Carlos Juárez Costa.

El Govern balear apunta que la trobada, que s’ha celebrat amb el representant d’un Govern en funcions, va ser sol·licitat personalment pel conseller de Medi Ambient, Biel Company, el 26 de setembre.

Des d’aquella data, afegeix el Govern, el Ministeri de Foment no va notificar en cap moment la seva incapacitat per negociar el desenvolupament del conveni ferroviari i es va limitar a reunir-se amb els alcaldes de la zona del Llevant mallorquí sense aportar-los cap solució.

El conveni, firmat el 16 d’octubre del 2008, expira aquest any i des del Govern central només s’han transferit 57,5 dels 443,7 milions d’euros pactats llavors per al desenvolupament de diferents infraestructures ferroviàries, entre les quals hi ha la línia Manacor-Artà.

Tags:  IB3