AAFB El PP fa caure el tramvia de les inversions fins al 2012 del Pla d’acció de la Platja de Palma
Font original: Diari de Balears

El PP fa caure el tramvia de les inversions fins al 2012 del Pla d’acció de la Platja de Palma

Publicat: 26 / nov / 2010  |  Actualitat ferroviària

L’enllaç del tramvia que s’ha de fer a Can Pastilla va quedar ahir fora de les inversions previstes per a l’any que ve al Pla d’Acció Integral (PAI) de la Platja de Palma. El Consorci de la Platja de Palma calculava que s’hi dedicarien 5.028.100 euros, però el PP s’oposà al projecte i es va acordar deixar-lo fora perquè no hi havia consens.

La decisió es va prendre a la reunió de la comissió políticoinstitucional que fa el seguiment del procés de reforma. S’hi van debatre les inversions del PAI fins al 2012 que no queden afectades per la retirada del Pla de Reconversió Integral (PRI), el projecte urbanístic. Hi havia acord general en totes les partides, que sumen uns 127 milions d’euros, però el PP es va oposar a la que feia referència al tramvia. Els populars ja han deixat clar moltes vegades que s’oposen al projecte. UM també era partidària de deixar-la fora perquè no hi havia consens.

Segons va declarar el regidor popular de Palma Álvaro Gijón en sortir de la reunió, "a petició del PP" s’havia retirat la inversió prevista pel tramvia. Per la seva banda el president d’UM de Palma, Marc González, que també era a la reunió, va dir en sortir-ne que també s’havia mostrat partidari de deixar de banda els doblers per a l’enllaç, perquè no hi ha consens en aquesta qüestió i en un projecte com el tramvia cal actuar a partir de l’acord de tots els grups. Amb tot, González va afegir que UM, "en principi", no s’oposa al projecte del tramvia.

Es pot fer igualment

Per la seva banda, tan la portaveu del Govern i consellera de Turisme, Joana Barceló, com la portaveu del Bloc al Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró, van treure ferro a l’assumpte. Segons Barceló, fins i tot "és lògic" retirar l’enllaç del PAI i incloure’l només al mateix projecte del tramvia. Mascaró tampoc ho va veure com un assumpte greu i va recordar que era l’únic punt en què no hi havia acord entre les inversions que s’han de fer entre aquest any i el que ve.

Que caiguin les inversions del PAI per a l’enllaç no vol dir que no s’acabi fent; només significa que, si es fa, haurà de ser d’una altra manera. Malgrat tot, el d’ahir és un obstacle més del PP al projecte del tramvia que se suma a la moció aprovada per PP i UM a Cort i que reclama l’aturada del projecte. A la reunió també es van tractar altres qüestions, però la més destacada és la voluntat de tots els grups de tancar un calendari per tornar a negociar el PRI i poder-lo aprovar de nou abans de les eleccions. Segons van decidir, es tornaran a trobar el 15 de desembre i llavors n’acordaran el calendari.

Marc González es va mostrar especialment satisfet per l’acord de tancar un calendari perquè aquesta era una petició que UM havia fet públicament. De fet, va dir que s’havia "començat a recuperar el consens" i que "només per això" ja havia valgut la pena fer la reunió. Barceló també se’n va mostrar satisfeta, però va dir que arribar a un acord abans de les eleccions "és cosa de tots", que depèn de l’actitud de tots els partits. A més, va insistir que la reforma de la Platja de Palma no s’atura perquè el PAI continua en marxa amb tota mena d’actuacions "molt importants". Per la seva banda, Gijón també va valorar positivament l’acord sobre el calendari i va insistir que el PP-vol tancar el PRI abans de les eleccions.

Ningú no qüestiona Margarita Nájera

La gerent del Consorci de la Platja de Palma, Margarita Nájera, i la portaveu del Govern, Joana Barceló, varen presidir ahir la reunió de la comissió de seguiment políticoinstitucional, que va durar més d’una hora. Tot i que no hi van mancar els somriures, hi va haver alguns moments de lleugera tensió. Això sí, ningú no hi va qüestionar obertament el lideratge de Nájera al capdavant del Consorci i de la reconversió de la Platja de Palma.
Durant la trobada hi va haver diversos moments d’estira-i-arronsa entre Nájera i Barceló, d’una banda, i entre Álvaro Gijón i Marc González, de l’altra.

De totes maneres, es va acabar donant un suport gairebé total a allò que ja pretenia fer Nájera: les inversions del PAI que es varen acordar són les mateixes -excepte l’enllaç del tramvia- que ja es van presentar el dia 15, quan es va anunciar la retirada del PRI. O sigui, d’una manera o altra els assistents a la reunió van fer donar un vot de confiança a Nájera i al Consorci. Entre les inversions que es varen acordar tirar endavant hi ha 3,28 milions d’euros que, de fet, ja s’han executat, i 311.528 euros d’obres que es fan ara mateix. Amb tot, també hi ha inversions en procés de contractació, sobretot de millores d’enllumenat públic, canalitzacions i asfaltatge; d’altres que just tenen el projecte fet i moltes més que ni tan sols han arribat a aquest punt. Joana Lluïsa Mascaró va dir que es prioritzarien les inversions que tenien relació amb qüestions ambientals.