AAFB El tren culmina la festa
Font original: Diari de Balears

El tren culmina la festa

Publicat: 17 / abr / 2012  |  Actualitat ferroviària

Tots els aniversaris han de tenir una festa a l’altura de les circumstàncies, i el tren de Sóller celebrà ahir la culminació de la seva amb motiu del centenari. Han estat tres dies de commemoració, que acabaren amb el descobriment d’un mural a l’estació de Sóller basat en La Maja Negra, de Joan Miró, i elaborat pel prestigiós ceramista i escultor Joan Gardy Artigas, amb el vistiplau de la Successió Miró.

La llista dels gairebé 200 assistents a l’acte va estar encapçalada pel president del Govern, José Ramón Bauzá, i la presidenta del Consell, Maria Salom. Ambdós destacaren la importància turística del tren i la seva capacitat de reconversió amb el pas del temps. "El tren de Sóller és una obra ben feta, capaç de reconvertir-se en instrument turístic i de posar en valor el que tenim a Mallorca", digué Salom. "El ferrocarril és una màquina amb ànima, que integra part de la nostra història, cultura i art", digué Bauzá, qui aprofità per celebrar "l’anunci de tarifes més econòmiques per als residents".

El president del Tren de Sóller, Óscar Mayol, que va estar acompanyat pel conseller Vicenç Sastre, tingué un emocionant record pel seu germà Javier Mayol, un dels responsables que el tren sigui "el setè monument més valorat a l’Estat". "Han estat 100 anys de lluita contínua, i tots estam compromesos amb la societat mallorquina".

El president de la Fundació Tren de l’Art, Pere A. Serra, recordà que, fa precisament uns 100 anys, "Miró dibuixava amb el seu cosí a una casa a 500 metres de l’estació". I la història ha volgut que un mural basat en una de les seves obres la decori en el moment present. El batle de Sóller, Carlos Simarro, qualificà el ferrocarril com a "emblema i motor econòmic de la Vall". Per part seva, Emili Fernández Miró, de Successió Miró, considerà que ha estat "la seva singularitat allò que ha fet el tren tan atractiu".

També assistiren a l’acte el president del Parlament, Pere Rotger; el conseller de Presidència, Antoni Gómez; el conseller d’Agricultura, Biel Company; el vicepresident del Consell, Joan Rotger; el batle de Fornalutx, Joan Albertí; el diputat Rogelio Araujo; l’eurodiputada Rosa Estaràs; i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gilet, entre d’altres.