AAFB El tren torna a circular fins a Manacor
Font original: Diari de Balears

El tren torna a circular fins a Manacor

Publicat: 8 / mar / 2011  |  Actualitat ferroviària

Després de nou mesos i setze dies paralitzat, el servei de tren que comunica els municipis de Sineu i Manacor es reobrí ahir a primera hora del dia. Les obres de millora a la trinxera número onze de Sineu, on el mes de maig passat tingué lloc l’accident ferroviari, i el peritatge judicial del mur de contenció que propicià el sinistre han retardat considerablement la represa del servei.

Malgrat que durant les dues darreres setmanes s’havia especulat que la represa del servei era imminent, no va ser fins ahir al matí que es tornà a la normalitat; això sí, amb un cert retard. A les 06.26 hores, el primer comboi cap a Palma partí des de Manacor i aquest s’aturà a totes les estacions.

Amb la partida del primer tren, la capital del Llevant deixà enrere els autobusos llançadora, que durant els darrers deu mesos s’han convertit en els protagonistes, ja que han realitzat de manera continuada trajectes fins a Sineu i també s’aturaven als municipis de Petra i Sant Joan.

Tots els usuaris que anaren fins a l’estació de Manacor trobaren un cartell informatiu a les instal·lacions que anunciava el restabliment del tren fins a Sineu i la fi del servei substitutiu de bus. Els retards foren constants durant tota la jornada i s’arribaren a acumular esperes que sobrepassaren els vint minuts. Tot i això, els usuaris esperaren pacientment a les andanes de les principals estacions de la Part Forana i no s’hagué de lamentar cap incident.

Millora

Biel Vicens, conseller de Medi Ambient i Mobilitat, es mostrà ahir "satisfet" per la represa del servei ferroviari que connecta la línia de Sineu-Manacor i reconegué que "s’hi acumulaven cert retards". En aquest sentit, Vicens explicà que les demores es deuen al fet que, "per precaució, els combois circulen a molt poca velocitat quan passen pel tram de la trinxera on tingué lloc el sinistre, perquè en l’actualitat s’està millorant intensament la zona".

"Vàrem preferir obrir la línia, malgrat que encara s’hi facin actuacions, que no esperar que es finalitzassin, perquè consideram que és molt necessari. Però vull demanar als usuaris que tinguin paciència, perquè en els propers mesos se’n poden sumar més a causa del projecte de l’electrificació de la línia", anuncià el conseller de Mobilitat.
Tomeu Gual, cogerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca, assegura que la intervenció a la trinxera de Sineu "s’allargarà encara dos mesos més, temps en el qual es consolidaran els talussos i es construiran marjades per evitar que hi hagi nous despreniments".

Responsabilitats

Biel Vicens confessà que espera "que l’auditoria depuri les responsabilitats sobre les causes i els responsables directes del sinistre ferroviari" i creu "que si el 2004, després de l’incident de Son Tei, el Govern hagués actuat de manera correcta, el sinistre del 2010 s’hauria pogut evitar". Sobre quines són les causes que propiciaren l’accident ferroviari, el conseller apuntà que "el mur no es construí de manera correcta i les obres de millora que els populars hi realitzaren posteriorment acabaren d’empitjorar-ho". Precisament, per setembre, el PP es personà com a acusació popular en la investigació del sinistre que va obrir el Jutjat d’Inca.

"Ja era ben hora de poder anar amb el tren"

A les estacions de Sineu i Manacor no es parlava de res més. L’esperat retorn del tren a la capital de Llevant i als municipis de Sineu, Sant Joan i Petra, després d’una espera de deu mesos, fou ahir el tema de conversa.
"Per anar de Manacor a Inca tardava molt de temps entre agafar el bus fins a Sineu i una altra vegada el tren. Es feia un trajecte molt llarg", assegurava Agustina Moyà, a punt de viatjar de nou des de Manacor. Alberto González afegí que "hem fet molt de trull aquests mesos per anar i tornar, ja que anam amb tren cada setmana. Ara estic content que s’hagi restablert". Per part seva, Stefanie Bassier també valorà positivament el restabliment de la línia, perquè "tres pics per setmana havia d’anar amb l’autobús llançadora".

Retards

A migdia, els combois que circulaven entre l’Enllaç i Manacor acumulaven retards d’entre 10 i 20 minuts, un fet que centrà les queixes dels usuaris. Fou el cas de la sineuera Xisca Rebassa, qui relatà que havia d’agafar el tren fins a Palma i allà agafar un avió, "però he hagut de demanar a un familiar que m’hi dugui en cotxe. Si no ho faig així, no hi arribaré", assegurà. Pedro Mateu, d’altra banda, es queixava que el tren havia estat mitja hora aturat a l’estació de l’Enllaç "sense que cap operari no ens facilitàs informació sobre les causes".