AAFB Els treballadors del tren denuncien «irresponsabilitats» en la nova línia de metro
Font original: Diari de Balears

Els treballadors del tren denuncien «irresponsabilitats» en la nova línia de metro

Publicat: 13 / mar / 2013  |  Actualitat ferroviària

El Comitè d’empresa de Serveis Ferroviaris Mallorca (SFM) ha anunciat aquest dimecres que, després d’esgotar totes les vies de diàleg amb l’empresa, denunciarà «davant els organismes competents» les «irresponsabilitats» que s’han comès en la nova línia de metro que uneix Palma i Marratxí.

D’aquesta forma els treballadors alerten que la nova línia de metro que la direcció de l’empresa ha inaugurat aquest matí ja va existir durant un temps com a tren de rodalia i sota la denominació de «curt a Marratxí», i segons el seu parer, «el canvi de nom es deu a una estratègia de màrqueting amb la qual pretenen emmascarar les estadístiques d’usuaris».

En opinió del Comitè, convertint els viatgers de tren en usuaris de metro, SFM està intentant tapar els sobrecosts «de milions d’euros» d’aquest servei.

El Comitè d’empresa d’SFM assegura que amb aquesta maniobra de nomenclatura l’empresa ha exportat a més el sistema de funcionament de la línia de metro Palma-UIB, que posseeix unes característiques de funcionament i seguretat pròpies.

D’aquesta manera, s’imposa una figura com la conducció en agent únic que suposa «un atac contra la seguretat ferroviària i dels usuaris, ja que implica que el maquinista vagi tot sol al tren, sense complir les mesures de seguretat necessàries», han reprovat.

El Comitè ha assenyalat a més que aquesta forma de funcionament suposarà que un percentatge elevat d’usuaris no abonin el seu corresponent bitllet, com ja ocorre al metro, per la manca a aquests «trens-metro» de revisors, «el que potencia el frau a la xarxa ferroviària».

«La solució de l’empresa ha estat malgastar gairebé 1.000 milions de les antigues pessetes, 5,5 milions d’euros, en instal·lar màquines de venda automàtica a les estacions afectades per aquest trajecte», ha criticat el Comitè, que ha apuntat que amb aquesta xifra es podria haver contractat fins a la seva edat de jubilació a tot el personal que realitzava aquestes tasques i que va ser acomiadat.