AAFB La Guàrdia Civil investiga la qualitat dels materials amb què es reformà el mur
Font original: Diari de Balears

La Guàrdia Civil investiga la qualitat dels materials amb què es reformà el mur

Publicat: 23 / may / 2010  |  Actualitat ferroviària

La investigació sobre les causes del despreniment del mur de Sineu se centra ara en la qualitat dels materials amb què es reformà l’any 2004.

Els investigadors de la Guàrdia Civil tracten d’analitzar, igualment, amb quins criteris de qualitat es reconfigurà tota la zona de trinxeres.

Aquestes obres, projectades i gestionades per la Conselleria de Mobilitat dirigida per Mabel Cabrer (PP), costaren 2,3 milions d’euros. Aquest és el preu que l’Administració abonà a les dues constructores que s’encarregaren de la reforma a l’altura de Sineu.

La Guàrdia Civil, com també el gruix de tècnics de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), no entén com pogué caure un mur amb un "tall tan net". Aquesta paret de contenció cedí dimecres al matí, obstaculitzà les vies i va fer descarrilar el tren de Manacor.

Entre els tècnics de la Conselleria hi ha sorpresa per la transformació que el mur patí entre 2003 i 2004, temps durant el qual passà de complir objectius de prevenció a formar part de l’estructura de contenció.

El Pacte de Progrés construí la zona de trinxeres l’any 2003, amb l’objectiu que el mur protegís les vies de possibles pedres que es desprenguessin de la muntanya. Una malla metàl·lica, que cobria tot el pendent, les feia caure en el fossar.

Un any més tard, i ja sota mandat de Mabel Cabrer, els operaris ompliren amb terra l’espai que quedava entre el mur i la muntanya. En passar a ser una única estructura, el mur havia de suportar la pressió física del pendent.

Cabrer assegurà el mateix dia de l’accident que el PP ja havia avisat de les "greus deficiències" que patia abans d’arribar ella. En cercles polítics, tanmateix, sorprèn que no hagi posat més èmfasi en les seves crítiques a la Conselleria de Mobilitat si sap de bon veres que l’errada prové de la construcció de 2003, i no de la seva reforma el curs següent.