AAFB La inversió de l’Estat en tren, tramvia i la Platja de Palma no es retalla

La inversió de l’Estat en tren, tramvia i la Platja de Palma no es retalla

Publicat: 27 / may / 2010  |  Actualitat ferroviària

Els 200 milions d’inversions estatutàries, que l’Estat ha de destinar enguany a les Illes, estan garantits. Així ho comunicà ahir el president Francesc Antich, qui comparegué per anunciar que Madrid li havia donat paraula que les inversions compromeses en tren, tramvia, torrents i reconversió de la Platja de Palma, entre d’altres, es mantenen. Els convenis de carreteres amb els consells tampoc no es veurien afectats per la retallada. En total, segons recordà, s’executaran enguany a les Illes 900 milions d’inversió pública (500 de la Comunitat, 200 d’inversions estatutàries de l’any passat i 200 més d’enguany) i just seria susceptible de patir rebaixes la part dels 344 milions d’inversió directa dels ministeris (la majoria a costes, ports i aeroports) que encara no s’hagi executat.

"No és cert que s’aturi tot, 900 milions d’euros d’inversió en un any és una quantitat extraordinària", afirmà Antich. El president recordà que el Govern executa inversió pròpia per 500 milions i, a través d’altres operacions, té en licitació i execució 14 centres educatius i 37 reformes, com també 13 centres nous de salut. A més dels 200 milions d’inversions estatutàries de l’Estat per al 2009 que s’executen, ara s’han garantit 200 milions més per al 2010.

Així, les inversions al tren d’Artà (25 milions), electrificació del tren (75 milions), tramvia de Palma (35 milions), remodelació de la Platja de Palma (10 milions), neteja de torrents (9,5 milions), port de Ciutadella (30 milions) i laboratoris de la UIB (10 milions), entre d’altres, no se’n veurien afectades i la partida podria servir, fins i tot, per finançar el palau de congressos.

Tot i que els convenis de carreteres amb els consells no són inversions estatutàries, Antich apuntà que, en principi, queden al marge de la retallada perquè no són inversions directes dels ministeris sinó transferències. A Mallorca, suposen 120 milions enguany. "No tenim totes les incerteses aclarides, però tenim un gruix molt important d’inversions", apuntà el president, qui recalcà que els 900 milions d’enguany "no es tocaran". "Podem tranquil·litzar molta gent, perquè no em cansaré de dir que les inversions són una part importantíssima de les polítiques socials", indicà.

La retallada balear serà d’uns cent milions, la meitat del que vol Madrid

La retallada de despesa pública que es comprometrà a fer el Govern enguany estarà al voltant dels cent milions d’euros, aproximadament la meitat de la xifra que exigiria Madrid, segons apuntà divendres la portaveu del Govern. L’Executiu intentarà fer valer davant Madrid que la Comunitat ja ha fet fins ara més esforços que la resta i que no té marge de maniobra per anar més enllà en aquest exercici.

El president Francesc Antich es reuní ahir horabaixa amb el líder del Bloc, Biel Barceló, per concretar més les partides que s’han de rebaixar. En la reunió s’apuntà que l’estalvi rondarà els cent milions, al marge de les mesures fiscals que s’aprovin i que necessiten el suport de PP o UM-per prosperar.

Les baixades seran de 30 milions pels sous, 30 milions més d’inversions pròpies, vuit per l’estalvi en els medicaments i vuit més per no cobrir places dotades. La resta, uns 25 milions, sortirien de la minva de despesa d’empreses públiques i de la fusió d’aquestes. Les mesures d’estalvi podrien suposar l’eliminació de càrrecs i de cotxes oficials, però en principi no es planteja la reducció de conselleries.

Les mesures fiscals just es podrien aplicar si PP o UM volen. L’increment de l’IRPF o l’impost ecològic no es poden aplicar enguany, però sí l’augment de l’impost de transmissions patrimonials o de l’impost de successions i donacions. Suposarien uns 52 milions a l’any, però enguany just es recaptarien 16 milions.

Precisament ahir dematí, el president Antich insistí que Madrid hauria de tenir en compte "l’esforç" que ha fet fins ara la Comunitat, l’única que aprovà pressuposts amb una retallada de 220 milions i que ha patit un finançament deficient els darrers nou anys. Antich, però també la presidenta del Consell, Francina Armengol, i la batlessa de Palma, Aina Calvo, coincidiren ahir a qualificar com a "injust" que el Govern central prohibeixi als ajuntaments endeutar-se a partir de l’any que ve sense discriminar els qui han fet esforços dels que no.

"No és just que s’actuï amb tothom igual, perquè pot ser que alguns tinguin l’economia sanejada", advertí Antich. "No em trob especialment rebel ni vull contradir cap decisió, però jo som responsable d’una institució que ha fet les coses ben fetes. No totes ho han fet i no crec just que ens tractin tots igual", afirmà la presidenta del Consell, Francina Armengol. La socialista reconegué que si no es pot endeutar tindrà "problemes" per finançar el Pla d’Obres i Serveis (POIS), perquè tant el Consell com els ajuntaments s’endeuten per poder fer les obres públiques que s’hi inclouen. Amb tot, la socialista anuncià que defensarà "políticament i jurídicament" davant Madrid que, almenys, permeti al Consell endeutar-se per fer inversions en competències autonòmiques.