AAFB Les inversions de l’Estat en tren, carreteres i medi ambient no es veuran afectades
Font original: IBdigital

Les inversions de l’Estat en tren, carreteres i medi ambient no es veuran afectades

Publicat: 27 / may / 2010  |  Actualitat ferroviària

La retallada inversora de l’Estat per reduir el dèficit públic no hauria d’afectar les inversions previstes a Balears en matèria de tren, carreteres, medi ambient o el projecte de la Platja de Palma, entre d’altres. Així ho ha afirmat avui el president del Govern, Francesc Antich, que ha explicat que les informacions que han rebut del Ministeri d’Economia i Hisenda són de que el govern central mantindrà el compliment dels convenis inversors derivats de l’Estatut d’Autonomia -uns 200 milions d’euros anuals-.

Entre aquestes anomenades "inversions estatutàries" es troben totes les actuacions en matèria ferroviària, en medi ambient -com les inversions en torrents- o la reforma de la Platja de Palma. Antich també ha explicat que les anualitats dels convenis de carreteres amb els consells insulars no s’haurien de veure afectades perquè en els pressuposts generals de l’Estat ja formen part del capítol de transferències i no del d’inversions directes. Així, la retallada a Balears només s’ha de circumscriure a les inversions que fan directament els ministeris. És a dir, aquelles que es fan a àrees gestionades per l’Estat -aeoroports, ports, exèrcit, costes, RTVE...-. Enguany, sumen 344 milions del total de 544 que arriben de Madrid, però Antich ha advertit que una gran part ja pot haver estat executada.

En la seva compareixença al Consolat de Mar acompanyat del conseller d’Economia i Hisenda, Carles Manera, el president del Govern no ha volgut avançar cap detall del pla d’austeritat que està confeccionant el seu Executiu per reduir la despesa i altres mesures, com un increment fiscal. Antich ha explicat que primer vol presentar-les als presidents del PP i UM, José Ramón Bauzá i Josep Melià, amb els que té previst reunir-se abans de que acabi la setmana, per tal de consensuar-les.

Al marge d’això, Antich ha explicat que ha volgut comparèixer en públic per llançar un missatge de "tranquil·litat" perquè, tot i les dificultats econòmiques, Balears manté i mantindrà "una part importantíssima del gruix de la inversió". Així, ha remarcat que actualment es troben en execució uns 500 milions d’euros prevists en els pressuposts de la Comunitat per a enguany, més 200 milions d’inversions estatutàries corresponents a l’any 2009. El president ha afegit a aquesta xifra els altres 200 milions via Estatut corresponents a enguany que assegura que estan garantits per donar una xifra total de 900 milions. "No és cert que la inversió estigui aturada", ha acabat dient.

Tags:  IBdigital