AAFB Trens elèctrics: més eficients, còmodes, segurs i silenciosos
Font original: Diari de Balears

Trens elèctrics: més eficients, còmodes, segurs i silenciosos

Publicat: 29 / dic / 2010  |  Actualitat ferroviària

El director general de Mobilitat del Govern, Antoni Verger, va presentar ahir el primer dels tres nous trens elèctrics, que faran el recorregut Palma-Inca a partir de l’abril o del maig. Verger en va destacar que marcarien "un punt d’inflexió", perquè són més còmodes i segurs, fan menys renou, s’espatllen manco i estalvien energia. "Estic segur que els usuaris ho notaran", va manifestar, i es va mostrar convençut que augmentaria el nombre de passatgers de la línia.

El tren que es va presentar ahir n’és el primer, però per gener és previst que n’arribi un altre i per febrer, el tercer. Verger, acompanyat del gerent adjunt de Serveis Ferroviaris de Mallorca, Tomeu Gual, va explicar que els combois els construeix l’empresa CAF a Euskadi. Es tracta d’aparells que poden arribar als cent quilòmetres per hora i on poden cabre fins a 129 passatgers per vagó. Tenen espais específics per a bicicletes i cadires de rodes i monitors en cada vagó.

Quan arribin a Mallorca, començaran a circular en fase de proves, tal com ja ho fa el que es va presentar ahir, a les vies del metro de la UIB. Ara, qui vulgui saber com seran les noves màquines pot visitar el primer comboi, format per tres vagons, fins divendres. El trobarà obert a tothom a l’andana de l’estació Intermodal, a Palma.
Verger preveu que l’electrificació del trajecte de Palma a Inca s’acabi el mes de març i que llavors s’hi comencin a provar els nous combois. Si tot funciona com toca, començarien a circular per abril o per maig. Des de Mobilitat, calculen que la durada del viatge, que ara és de mitja hora, es podria arribar a reduir fins a vuit minuts, perquè els trens elèctrics acceleren més ràpid i frenen millor. No es preveu que s’hagi acabat d’electrificar tota la xarxa ferroviària fins a l’any 2012.

Tarifes

D’altra banda, Verger declarà que el Govern no té previst incrementar l’import del bitllet del transport públic i que mirarien d’evitar-ho. En tot cas, va assegurar que per gener no hi hauria cap pujada. "Som partidaris de no augmentar les tarifes: som conscients que han de ser tan barates com sigui possible", va declarar. Així, va insistir que intentarien mantenir-ne el preu, però que això depenia de la "situació pressupostària". Verger també va explicar que continuen les obres per reparar el mur de Sineu, que començaren el mes passat. Es preveu que s’acabin per gener i que la investigació de l’accident es pugui compaginar amb la circulació.