JPEG - 143.1 kB

Finalitzat el X Curs d’Iniciació a la Tracció a Vapor

Publicat: 15 / oct / 2005  |  Activitats

Toni Sanchis. Azpeitia.

Diumenge passat va finalitzar en Azpeitia (Guipúscoa) el Xº Curs d’Iniciació a la Tracció a Vapor organitzada pel Museu Basc del Ferrocarril pertanyent a Euskotren, on els set participants d’aquesta edició van poder aprendre el maneig d’una màquina a vapor. La locomotora sobre la qual es van realitzar les pràctiques era una Nasmyth Wilson similar a les locomotores que van circular per la illa de Mallorca a principis del S.XX pel que la expedción mallorquina va gaudir encara més de la tracció al vapor.

El curs al que van assistir un representant català (Mauel), un guipuscoà (Edu) i cinc mallorquins (Joana Palmer, Guillem Febrer, Pep Alemany, José Mendez, i Toni Sanchis) es va celebrar en un tram de línia del Ferrocarril del Urola, entre Azpeitia i Lasao, on es van realitzar les maniobres d’enganxi i desenganxi dels cotxes de viatgers i canvi de sentit de la locomotora.

Aquest curs que es va iniciar amb classes teòriques sobre calderes i funcionament del vapor es va completar amb visites organitzades a la fàbrica de CAF a Beasain, als tallers i cotxeres de Euskotren a Durango, a les futures cotxeres del metre de Bilbao, vam realitzar també un recorregut per la ciutat de Bilbao amb el seu tramvia, i la pujada en el funicular de La Reineta de Euskotren.

Posteriorment es va realitzar l’encès de la locomotora de vapor AURRERA i la realització de les pràctiques de maneig de la mateixa en la línia del ferrocarril del Urola. Els dos últims dies es van realitzar 6 trajectes entre Azpeitia i Lasao en els quals es va realitzar el transport de viatgers.

Agrair des d’aquí la labor realitzada pel museu Basc del Ferrocarril de Euskotren i molt especialment a Juanjo Olaizola per la labor realitzada durant aquests anys, la seva paciència i consideració amb tots i cadascun dels quals participem en aquest curs

Tags: