AAFB Preservació i conservació del patrimoni ferroviari balear

Preservació i conservació del patrimoni ferroviari balear

Publicat: 15 / oct / 2005  |  Patrimoni

Les illes Balears i en concret Mallorca conserva encara un patrimoni ferroviari històric important. Edificis de viatgers i les construccions auxiliars de les estacions com els magatzems, molls, cotxeres, fosses de les plataformes giratòries, etc.

Màquines de ferrocarril, cotxes de passatgers i vagons de mercaderies. Tot aquest conjunt deu ser valorat i catalogat com material històric per a assegurar la seva conservació i ser preservat per a les generacions esdevenidores. El passat del nostre ferrocarril va ser molt important per al desenvolupament de l’economia mallorquina i per tant deu protegir-se tot quant encara es conserva.

L’Associació d’Amics del Ferrocarril de Balears promou aquesta protecció del patrimoni ferroviari, que deu ser donada suport per les institucions tant polítiques com privades, particulars i altres associacions afins interessades en la conservació patrimonial.

L’elaboració d’un catàleg amb les seves respectives fitxes degudament documentades dels diversos edificis que encara es conserven, així com del material rodant, i els arxius deuria tenir una actuació preferent per a evitar que es destrueixin i acabin de desaparèixer tots aquests *importantísimos elements patrimonials de la comunitat balear. D’aquesta forma podria evitar-se l’expoli de peces grans i petites que en pro de l’individualisme o interessos de petits col·lectius ha vingut sofrint el nostre ferrocarril.

La declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) podria ser una de les vies per les quals es podria iniciar aquesta protecció, però també fa falta una conscienciació popular i política que afavoreixi un clima de suport a la preservació patrimonial.

Antoni Sanchis. Cap de *Patrimoni AAFB

Tags: