AAFB Sobre l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Balears

Sobre l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Balears

Publicat: 1 / set / 2004  |  Associació

Ser soci de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de Balears te la ventatja entre d’altres d’obtindre descomptes en els bitllets del tren de Sòller, a més de poder conèixer de primera mà l’actualitat ferroviària de les nostres illes. Estar dins un grupo numeros d’amants del tren en tots els seus aspectes, tan amb el relacionat amb la restauració i recuperació del patrimoni ferroviari del que actualment dispossam, com de participar en les diferents activitats que organizta l’Associació i que poden consultar-se a l’apartat ACTIVITATS de la nostra web.

Disposam també d’una biblioteca a disposició dels socis i una col·lecció de vídeos ferroviaris. L’Associació edita també la revista "Es Furgó Correu" que es publica cada quatre mesos i de la que els socis reben un exemplar. Aquesta revsita s’està distribuint actualment als principals quioscos de Palma i als pobles de Mallorca on hi passa el tren.

Amb la nostra targeta de soci, obtenim un descompte del 75% del preu del bitllet ordinari al tren de Sóller.

També tenim un descompte d’un 10% en comprar a la tenda de modelisme Kenya, i d’un 15% a la tenda de maquetisme S’Estel de Palma.

Disposam d’una àmplia maqueta a escala H0 i N a corrent altern i continu a disposició de qualsevol soci que la vulgui utilitzar.

Ens reunim en el local social cada dijous (excepte festius) des de les 19:30 (aproximadament) fins a les 22:00. per intercanviar impressions i en definitiva passar una estona agradable parlant de trens que és l’afició que ens uneix a tots.

L’Associació té preservat material ferroviari entre el que destaca la màquina dièsel Ferrotrade ubicada actualment als tallers de SFM de Son Rullan per a la seva custòdia. Uns quants socis procediren a la restauració de la xapa exterior com a passa prèvia d’una completa restauració. A més, tenim altre material remolcat actualment en depòsit fins que es pugui procedir a la seva restauració.

En aquests moments s’està restaurant material ferroviari entre el que destaca la dresina que els FFCC de Mallorca utilitzaren pel transport de la brigada de vies i obres i la restauració de l’únic cotxe de passatgers que es conserva dels FFCC de Mallorca (un Carde & Escoriaza de l’any 1929). Aquesta última restauració és fruit d’un conveni signat entre l’Associació i l’actual dipositari que és Serveis Ferroviaris de Mallorca.

Un dels objectius de l’AAFB és la recuperació del patrimoni ferroviari rodant que encara es conserva dispersat com algun vagó o cotxe, alguna màquina tractora així com també material d’arxiu i imatges. Tenim ja un ampli arxiu fotogràfic amb unes 5000 fotografies sobre el ferrocarril balear. Algunes imatges han estat cedides per particulars que han volgut compartir amb nosaltres la història ferroviària i impedir que aquest material gràfic quedi en l’oblit i pugui perdre’s. L’objectiu final de l’AAFB és la creació d’un Museu del Ferrocarril de Balears, en el que ja duu treballant més de 10 anys.

Tot aquest material que poc a poc es va recuperant, estarà disponible per a la seva consulta un cop s’hagi procedit a la seva catalogació i formarà part del fons documental del futur Museu del Ferrocarril de les Illes Balears gestionat pel C.E.F.I.B. (Centre d’Estudis Ferroviaris de les Illes Balears), que dependrà de l’AAFB, o bé formarà part d’una Fundació formada per entitats públiques i privades interessades en la conservació del patrimoni històric ferroviari.

L’Associació col·labora amb entitats públiques en l’organització de mostres i exposicions ferroviàries.

L’Associació compta amb un Departament de Publicacions que edita cada quatre mesos la revista "Es Furgó Correu" fins ara l’única publicació ferroviària de les nostres illes. A més, aquest departament edita monogràfics sobre el ferrocarril mallorquí. El número 1 fou dedicat al 125è aniversari del ferrocarril a Mallorca i actualment estan en preparació dos monogràfics més, "El tren torna a Manacor" i "El tranvía del Arenal".

A més de la maqueta a escala H0 i N (CC, CA en H0) s’està construint una nova maqueta modular que representa el paisatge mallorquí, en la que s’integraran alguns models de locomotores que varen circular per l’illa de Mallorca. També s’estan realitzant els models de tramvies i trens del FC de Sóller a escala H0.

L’associació té també la secció de modelisme tripulat de 5 polzades, en les que s’està treballant per a la reproducció de models a escala de les màquines que s’utilitzaren a Mallorca.

Tot i que el nostre local social es troba a Palma, tenim les delegacions comarcals de Sóller i de Manacor (Llevant), esperant que en el futur poguem comptar amb més delegacions de l’Associació per tota la geografia balear.

Des del 13 de juny de 2004 en l’Assemblea celebrada a Burgos, l’Associació d’Amics del Ferrocarril de les Illes Balears ingressa a la Federación Española de Asociaciones de Amigos del Ferrocarril amb el número 87.

Tags: